Αξιοποίηση και παραμονή στην ΕΛΑΣ των δοκίμων αστυνομικών ΑΜΕΑ

Αξιοποίηση και παραμονή στην ΕΛΑΣ των δοκίμων αστυνομικών ΑΜΕΑ

Προς Υπουργούς:

- Προστασίας του Πολίτη

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δύο δοκίμων αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2ου έτους φοίτησής τους στις Σχολές Αστυφυλάκων αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας και κρίθηκαν ακατάλληλοι για να παραμείνουν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιο συγκεκριμένα ο δόκιμος αστυφύλακας  Αντώνης  Τσαπατάκης λίγους μήνες πριν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων στο Ρέθυμνο και ξεκινήσει πλέον την επαγγελματική του πορεία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, έπεσε θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος από το οποίο και τραυματίστηκε σοβαρά με αποτέλεσμα να μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Τον περασμένο Μάρτιο η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ αποφάσισε ότι μετά το ατύχημα ο δόκιμος αστυφύλακας είναι ακατάλληλος για την παραμονή του στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Παρόμοια είναι η περίπτωση του δόκιμου αστυφύλακα Βασίλη Κορώνα που το 2008 κρίθηκε ακατάλληλος για να παραμείνει στην ΕΛΑΣ, μετά από πρόβλημα υγείας που παρουσίασε  και χρειάστηκε να προχωρήσει σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις οι δόκιμοι αστυφύλακες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε υπηρεσίες γραφείου ή ακόμα και ως πολιτικό προσωπικό της ΕΛΑΣ, καθώς είχαν περάσει από όλες τις διαδικασίες επιλογής για να φοιτήσουν στη Σχολή Αστυφυλάκων (Πανελλήνιες Εξετάσεις, Υγειονομικές Εξετάσεις, Αθλητικές δοκιμασίες) και είχαν σχεδόν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους πριν αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας.

Σε ένα κράτος πρόνοιας η ισότιμη επαγγελματική αντιμετώπιση και αξιοποίηση των ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο αποτελεί χρέος της πολιτείας. Η απομάκρυνση των νέων παιδιών που έχουν όνειρα, επαγγελματική κατάρτιση και δυνατότητα να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο  από παραγωγικές θέσεις εργασίας, μπορεί να οδηγήσει μόνο στην περιθωριοποίηση και να αποβεί ζημιογόνα και για το ίδιο το άτομο, αλλά και για την κοινωνία.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο της επανένταξης και αξιοποίησης των προαναφερθέντων δόκιμων αστυφυλάκων από την ΕΛΑΣ;

- Σκοπεύουν να προχωρήσουν τα αρμόδια Υπουργεία στη ρύθμιση των σχετικών διατάξεων, ώστε νέα παιδιά που φοιτούν σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους να μην κρίνονται ακατάλληλα για παραμονή στο Σώμα, αλλά να αξιοποιούνται σε θέσεις γραφείου ή ως πολιτικό προσωπικό;

Απαντήσεις Υπουργείων